Projekt Erasmus plus - 2016-2017
Ve školním roce 2016-2017 byl pro naši školu opět schválen projekt Erasmus+ - projekt mobilit ve výzvě 2016.
Celkem 32 studentů mohlo díky tomuto projektu vyjet za hranice, aby si vyzkoušeli práci v gastronomických zařízeních. Umístění v těchto zařízeních se uskutečnilo díky anglickému a slovenskému partnerovi, s kterými naše škola již několik let spolupracuje.
Odborníci tvrdí, že velkou výhodou je jednak jazyková vybavenost, a jednak také předchozí praxe. SŠGS v Nové Pace svým studentům nabízí obojí ve velké míře. Jazyková příprava gastronomických oborů má odborné zaměření, které vychází z praxe a kopíruje skutečné profesní situace, což ocení a posléze využijí především ti studenti, kteří se účastní mezinárodních projektů. Účast na takových projektech pak studentům doslova otevírá bránu do světa.
I v letošním školním roce si naši studenti na stáži v Londýně vyzkoušeli, jak se žije v anglické metropoli a jak náročné je pracovat v cizojazyčném prostředí. Každý rok odjíždíme s obavami, jestli všichni zvládnou čtrnáctidenní nápor angličtiny, samostatného cestování za prací komplikovanou londýnskou dopravou a jak si poradí se svým dočasným zaměstnáním. Ani letos však „velký svět“ naše gastronomy nezaskočil. Naopak. Všichni se osvědčili jako profesionálové, kteří svou práci vykonávali s lehkostí a nadhledem, byť často museli čelit náročným podmínkám rušných provozoven. „Stáž v Londýně byla úžasná zkušenost. Teprve teď si uvědomuju, jaké máme možnosti. V hotelu, kde jsem pracovala, jsem získala doporučení a pozvání na letní brigádu a musím říct, že teď už pojedu bez obav. Už vím, co mě čeká,“ říká studentka druhého ročníku hotelnictví.
David, student 3. ročníku hotelnictví: „se znalostí angličtiny a zaměřením, které máme, hranice neexistují,“ konstatuje. To dokládají také orientační údaje evropského portálu pracovní mobility EURES, podle které mají evropští zaměstnavatelé největší zájem právě o profese v gastronomii, službách a v současné době roste také poptávka po sezónních pracovnících v turistickém ruchu nebo kvalifikovaných řemeslnících, jako jsou truhláři a pekaři, proto SŠGS vypisuje podobné projekty i pro tyto obory.
Student 3. Ročníku na recepci hotelu řetězce Premier In.
Prohlídka Londýna o víkendu.
Slovensko (březen/duben 2017)
Druhý běh projektu. Patnáctičlenná skupina studentů gastronomických oborů tak dostala šanci praktikovat po dobu dvou týdnů ve slovenských Mojmírovcích a Nitře. Studenti oboru Hotelnictví a turismu a oboru Kuchař-číšník získávali v hostitelské organizací Kaštiel´ Mojmírovce zkušenosti v obsluze, kuchyni, na recepci a v housekeepingu v krásném prostředí zámeckého hotelového komplexu Kaštiel´Mojmírovce. Někteří ze studentů také pracovali v restauraci a kavárně hotelu v Nitře (Hotel Agroinštitút), kde si také vyzkoušeli své profesní zkušenosti při věších slavnostních akcích a rautech.
Právě možnost se pracovně zúčastnit různorodých akcí a činností v gastronomickém a hotelovém provozu je asi nejcennější zkušenost pro studenty. Především studenti třetího ročníky měli možnost vyzkoušet si prakticky všechny úseky hotelového provozu od restaurace přes obsluhu při velkých akcích, rautech a housekeeping až po práci na recepci. Studenti si také zdokonalili i své baristické zkušenosti, neboť měli možnost se navíc zúčastnit baristického kurzu se závěrečnou zkouškou, který pro ně připravila partnerská organizace. V krásném prostředí zámeckého hotelu se také seznámily s organizací slavnostních akcí a se systémy obsluhy při svatbách, oslavách, větších či menších vzdělávacích akcí v salóncích hotelu a přilehlém parku. Někteří studenti pracovali i v restauraci a kavárně pobočného provozu v Nitře, hotelu Agroinštitútu. Ochutnali místní gastronomické speciality a seznámili se s jejich přípravou.
Se svými zážitky se s námi podělila studentka druhého ročníku oboru Hotelnictví Klára Baierová: „Krásné prostředí zámku – hotelu, příjemní lidé, zajímavá práce a dobrá zkušenost – toho si velmi cením. Kdybych měla šanci, určitě bych jela znovu. Pokud škola v příštím roce získá grant, přihlásím se znovu a budu doufat, že budu vybrána.“
Studenti si také připravili ve spolupráci s paní Evou dvoudenní výlet ve dnech pracovního volna. Naplánovali návštěvu národní kulturní památky - zámku v Topolčiankách. Bohužel další místní atraktivita, národní hřebčín, nebyl v této době ještě zpřístupněn. Dále během výletu studenti navštívili jednu z nejstarších nepřetržitě fungujících firem na světě a to mincovnu v Kremnici. Zde si mohli prohlédnout historickou expozici a moderní proces ražení mincí. V Kremnici si také prohlédli velmi zajímavé hornické muzeum a podívali se do podzemí do štoly Andrej, kde se seznámili s historií těžby zlata. Podívali se také do lyžařského střediska Krahule a měli možnost se vyfotit v geografickém středu Evropy v Krahulích. V průběhu dalšího víkendu se studenti podívali do Nitry, tentokrát ale nikoli pracovně, ale seznámit se s historií a historickými památkami jednoho z nejstarších měst Slovenska a samozřejmě také nakoupit suvenýry a dárky domů. Po pracovních povinnostech si studenti užívali poklidu krásného zámeckého parku a sportovních zařízení zámeckého hotelového komplexu včetně 25 metrového bazénu a wellnessového zařízení, minigolfu a dalších sportovních možností.
Studentům bylo v rámci hodnotícího setkání s vedením školy předáno mezinárodní osvědčení o absolvované praxi, tzv. Europas mobility.
Vzhledem k tomu, že naše partnerská organizace Kaštiel´ Mojmírovce je pracovištěm odborného výcviku pro studenty nitranské gastronomické školy a hotelové akademie a zároveň také vzdělávacím centrem společnosti Coop na Slovensku jsou možnosti další spolupráce velmi prospěšné pro studenty naší školy a určitě chceme ve spolupráci pokračovat. Vše bude záležet na úspěšnosti našich projektových žádostí.
Skupina studentů v zámecké / hotelové hale.
Studentky prvního a druhého ročníku oboru Hotelnictví při práci v hotelové restauraci a venkovní terase: