Projektová aktivita C3: říjen 2021
Projektová aktivita probíhala ve škole v Nové Pace a byla zaměřená gastronomickým směrem a znamenala vlastně pokračování předchozí aktivity C2 na Slovensku. Žáci měli možnost se seznámit s kulinářskými tradicemi Podkrkonošského regionu. Tradiční surovinou pro přípravu tradičních jídel tu obdobně jako v Bardějovském regionu byly brambory. Žáci ve smíšených skupinách a za užitečných rad učitelů odborného výcviku realizovali dle receptů regionální pokrmy založené na bramborách. Seznámili se s přípravou typické polévky – kysela, bramboráků, sladkých bramborových šišek a dalších místních typických pokrmů. Z kulturně-historického hlediska si žáci jistě odnesli mnoho zážitků z prohlídky města a následně si ve skupinách zasoutěžili samozřejmě ve spolupráci s českými žáky na téma historie a památky města. Ukázkový výklad v nedalekém hradu Pecka jim připravila žákyně oboru Hotelnictví, která zde měla svoji odbornou praxi. Nesměla samozřejmě chybět prohlídka místního pivovaru pod vedením českého odborného pedagoga (jde o vyjímečný pivovar se sladovnou, kde žáci mohou vidět tradiční výrobní postupy). Výsledkem několika mobilit bude společná česko- slovenská e-kuchařka zaměřená na regionální pokrmy z brambor, která se dá používat jako studijní i výukový materiál gastronomických oborech obou škol.
Společná příprava pokrmů z brambor a „ co jsme si navařili, tak si taky sníme“
Kulturně-historické poznávání města a okolí: Městské muzeum, hrad Pecka