Projektová aktivita: C4 březen 2022

Toto setkání v Nové Pace bylo věnováno moderní gastronomii a to především v tématice servírování pokrmů. Všichni víme, že si jídlo vychutnáváme nejen jeho vůní a chutí ale také tím, jak jídlo vypadá. Moderní gastronomie využívá i techniky carvingu, která pochází z asijských zemí a thajská kuchyně tuto techniku povýšila dá se říci na umění. Novopacká škola má velké zkušenosti s touto technikou vyřezávání ovoce a zeleniny a jejím využitím při servírování jídel – především ve studené kuchyni. V posledním březnovém týdnu se tedy slovenští studenti ve spolupráci s našimi studenty mohli s touto technikou seznámit a využít jí při zdobení studených mís a také při servírování míchaných nápojů. Během pobytu slovenských studentů pro ně připravili naši studenti i zajímavé exkurze – například ve sklárně v Harrachově s procházkou k Mumlavským vodopádům a také exkurzi v hotelu Volaréza ve Špindlerově Mlýně (tam naši studenti vykonávají odbornou praxi), na cestě do Špindlu také navštívili výrobnu perličkových ozdob v Poniklé. Samozřejmě došlo také na prohlídku novopackého pivovaru, kde se jim dostalo zasvěceného odborného výkladu našeho pedagoga, který vyučuje obor Pivovarník. 

Carvingový minikurz pro slovenské žáky – za podpory českých žáků (trochu teorie a hlavně praxe) , ukázky možností zdobení studených mís, míchaných nápojů: 

 

 

 

 

     

  

   

Kulturně – historické poznávání města – pivovar Nová Paka, výroba vánočních ozdob – perličkové ozdoby Poniklá, Harrachovské sklárny, Mumlavské vodopády