Nabídka kurzů vzdělávání dospělých
Pekař/ pekařka chleba a běžného pečiva 29-001-H
Rekvalifikační program je určen pro každého zájemce o povolání pekař, který má alespoň základní vzdělání a dovršil 18 let. Cílem je připravit absolventa na úspěšné vykonání zkoušky profesní kvalifikace konané v souladu s hodnoticím standardem profesní kvalifikace Pekař/ pekařka chleba a běžného pečiva (dle zákona č. 179/2006 Sb.) a na řádný výkon této profese. Tato profesní kvalifikace je spolu s PK Pracovník/ pracovnice výroby jemného pečiva součástí úplné profesní kvalifikace oboru pekař. Po vykonání zkoušek z PK a získání osvědčení se lze přihlásit k závěrečné zkoušce v oboru PEKAŘ a získat výuční list.
Výstupy kurzu:
- Potvrzení o účasti ve vzdělávacím programu.
- Osvědčení o profesní kvalifikaci - při úspěšném složení zkoušky z profesní kvalifikace.
- Výuční list - na základě osvědčení z dílčích kvalifikací se lze bezplatně přihlásit k závěrečné zkoušce v oboru pekař.
Informace:
Začátek kurzu: předpokládaný termín začátku kurzu 30.1.2026. Termín začátku kurzu bude ještě upřesněn.
Délka kurzu: 115 hodin – 18 hodin teorie, 90 hodin praxe, 7 hodin zkouška.
Cena kurzu včetně zkoušky: 14 000,- Kč
Úhrada kurzovného a zkoušky:
- Účastník kurzu hradí částku nejdéle 14 dní před zahájením kurzu, po vzájemné dohodě možnost rozdělit platbu na dvě splátky.
- Platba převodem na účet č. 161207221/0300 ,(možná platba v hotovosti v pokladně školy).
- Variabilní symbol 29001, do poznámky jméno a příjmení účastníka.
Teoretická výuka
- Probíhá v odborné učebně plně vybavené didaktickou technikou.
- Pro výuku nutné – zápisník, psací potřeby.
- Odborné učebnice jsou účastníkům zapůjčeny po celou dobu kurzu.
- Výuku zajišťuje učitel odborných předmětů pekař.
Praktická výuka
- Probíhá v pekařských dílnách vybavených na patřičné úrovni a zajišťující veškeré materiální a technické předpoklady pro konání kurzu a zkoušky.
- Pracovní oděv a přezůvky.
- Výuku zajišťuje UOV oboru pekař.
- Dílny OV cukrář, pekař – Havlova 403, Nová Paka.
Výsledky vzdělávání účastníka kurzu – absolvent kurzu bude schopen:
- Přijmout a uchovávat suroviny, polotovary a přísady pro výrobu chleba a běžného pečiva,
- zvolit technologický postup pro výrobu chleba a běžného pečiva,
- připravovat, vypočítat spotřebu a upravit suroviny pro výrobu chleba a běžného pečiva,
- vyrobit těsta a kvasy pro chleba a běžné pečivo,
- dělit a tvarovat těsta,
- obsluhovat a seřizovat kynárny,
- péct chleba a běžné pečivo,
- uchovávat, balit a expedovat chleba a běžné pečivo,
- obsluhovat stroje a zařízení pro pekařskou výrobu,
- posuzovat jakost surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků,
- provádět hygienicko-sanitační činnosti v pekařské výrobě, dodržovat bezpečnostní předpisy a zásady bezpečnosti potravin,
- prodávat chleb a běžné pečivo,
- vést provozní evidenci při výrobě a prodeji pekařských výrobků.
Registrační formulář do kurzu: Pekař/ pekařka chleba a běžného pečiva
Vyplněním a odesláním registračního formuláře souhlasím s podmínkami kurzu uvedené výše.